Hogyan készítsünk webáruházat?

Hogyan készítsünk webáruházat? – Első lépések virtuális üzletünk megnyitásához

Egyszerűek, megbízhatóak és biztonságosak. A webáruházak a jelen és a jövő fogyasztójának is szólnak. A vásárlás ezen korszerű, valamint kényelmes módját pedig hazánkban is egyre többen választják. A webáruház készítés ugyanakkor nem egyszerű feladat, hiszen egy virtuális üzlet felépítése valamint működtetése teljesen más szemléletet kíván, mint egy honlap fejlesztése.

Megfelelő felkészültséggel, valamint gondos tervezéssel azonban nem érhetnek meglepetések bennünket a webáruház készítése során. Lássuk hát azokat az aranyszabályokat, amelyekkel cégünk az elektronikus kereskedelem világában is sikeresen debütálhat.

Kezdjük kicsiben!

Már a webáruház készítése előtt döntsük el, hogy milyen termékeket fogunk árulni. Amennyiben kizárólag az értékesítés elektronikus útját választjuk, vagyis termékeink nem kaphatók hagyományos üzletekben, akkor az eladni kívánt árukkal meghatározott piaci rést célozzunk meg. Kevés sikerrel kecsegtet ugyanis, ha a webáruház készítése olyan virtuális üzlet létrehozására irányul, ahol estélyi ruhákat illetve búvárfelszerelést egyszerre szeretnénk értékesíteni.

Sokkal kedvezőbb számunkra, ha termékeink portfólióját – az online térben is – úgy alakítjuk ki, hogy azok homogén, vagyis hasonló igényű célcsoportoknak szóljanak. Mivel a meghatározott piaci résre (niche) koncentrálva versenytársaink közül is kitűnhetünk, így elektronikus üzletünket célszerű inkább kevesebb fajta áruval megnyitnunk. A későbbiekben pedig, ahogyan online boltunk népszerűbbé válik, már áruink egyre bővülő választékát kínálhatjuk.

Egyszerűen és nagyszerűen

webáruház készítés során jóval nagyobb gondot kell fordítanunk a navigáció megtervezésére, mint egy “hagyományos” honlap esetében. A hazai felhasználók meghatározó része ugyanis még napjainkban is veleszületett bizalmatlansággal közelít az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó oldalak felé. Ezeket a kételyeket pedig csak erősíteni fogja egy olyan oldal, amely nehezen kezelhető, és a látogatókat leginkább virtuális bolhapiacra emlékezteti.

Ezért, ha webáruház készítésére vállalkozunk, akkor törekedjünk a felhasználók honlapon belül való egyértelmű és világos irányítására. Amennyiben oldalunkat professzionális keresőrendszerrel látjuk el, akkor ennek segítségével a vásárlóink pillanatok alatt megtalálhatják az általuk keresett terméket. A webáruház készítése során ugyanakkor arra is ügyelnünk kell, hogy a keresési funkcióknál ne legyen túl sok olyan adat, amelyet kötelező jelleggel kell a felhasználóknak megadni. A legolcsóbb termékünket kereső látogatók tehát minél kevesebb kattintással tudják elérni akciós áru ajánlatunkat.

Nincs webáruház promóció nélkül!

webáruház készítés elsődleges célja – természetesen – üzletünk forgalmának fellendítése. Ezt az egyes árukról szóló pár soros leírással érhetjük el, melyek rendszerint az egyes termékek bemutatását tartalmazhatják. Az adott áruval kapcsolatos hétköznapi élethelyzet megragadása ugyanakkor szintén figyelemfelkeltő lehet a vásárlók számára. A webáruház készítésénél ugyanakkor figyeljünk arra, hogy a terjedelmes leírások rendszerint nem vonzóak. Árucikkenként 4-500 karakter terjedelmű bemutató szöveg így bőségesen elegendő lehet látogatóink számára.

Ha hosszabb lélegzetű írásokat szeretnénk közkinccsé tenni, akkor ezekre inkább külön cikket szenteljünk. Az egyes cikkgyűjtő oldalakon így bátran írhatunk az adott termék történetéről, megemlíthetjük tulajdonságait illetve a hozzájuk kapcsolódó vicces vagy éppen elgondolkodtató históriák is témájául szolgálhatnak írásunknak.

Törvény szerint

Végezetül: már a webáruház készítése során érdemes tüzetesen áttanulmányozni az ide vonatkozó törvényeket. Ha ugyanis nem tartjuk be az online kereskedelemre vonatkozó szigorú szabályokat, akkor súlyos árat fizethetünk online boltunk nem biztonságos működtetéséért. A webáruház működtetéséhez szükséges engedélyek beszerzéséről pedig úgyszintén ne feledkezzünk meg, hiszen virtuális üzletünk csakis így várhatja legálisan látogatóink érkezését.

Minden jog fenntartva, Pontkom Stúdió Kft.