Webáruház törvény

Milyen törvényeket kell betartanunk a webáruház készítésével, indításával kapcsolatosan?

Akik webáruház indítását tervezik, azoknak tisztában kell lennünk az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos törvényi szabályozással. Azokkal a honlapokkal szemben ugyanis, amelyeket mindössze információközlés miatt is létrehozhatunk, a webáruház készítés minden esetben nyereség szerzés céljából történik. A virtuális üzletünkben kapható áruk eladását ezért ugyanúgy törvények szabályozzák, mintha hagyományos üzletben akarnánk termékeinket, illetve szolgáltatásainkat értékesíteni.

Legyünk számlaképesek!

Webáruházunk beindításához először is vállalkozóvá kell válnunk, hiszen az általunk kínált, termékek, illetve szolgáltatások ellenértékéről számlát kell adnunk vásárlóinknak. Ahhoz, hogy számlaképessé válhassunk, lehetünk egyéni vállalkozók, de bármilyen más – bt., kft. stb. – gazdasági társasági formát is választhatunk. A hazai törvények szerint a termékek illetve szolgáltatások webáruházon keresztül való értékesítéséhez a 4791 – Csomagküldő internetes kiskereskedelem tevékenységi körrel kell rendelkeznünk. Egyes árufajtákkal való kereskedéshez ugyanakkor a számlaképesség mellett a megfelelő szakhatósági engedélyeket is be kell szereznünk. Például, ha élelmiszert vagy gyógynövényt akarunk értékesíteni, akkor az ÁNTSZ hozzájárulását, míg építőanyagok forgalmazása esetében több hatóság engedélyét is meg kell szereznünk. Bizonyos termékeket pedig – mint például a dohányárukat, üzemanyagokat, növényvédő szereket stb. – egyáltalán nem is szabad webáruházon keresztül forgalmaznunk. Figyeljünk arra is, hogy a cégalapítás, valamint a szükséges engedélyek beszerzése akár hosszabb időt is igénybe vehet, valamint ezek után járulékot, illetve hatósági eljárási illetéket is fizetnünk kell.

Jelentsük be a virtuális üzletünket!

Mivel a webáruház készítésével kereskedelmi tevékenységet szeretnénk folytatni, ezért virtuális üzletünket be kell jelentenünk az illetékes kereskedelmi hatóságnak. Amennyiben vállalkozásunk székhelye a fővárosban található, akkor a kerületi önkormányzat jegyzőjénél, Budapesten kívül pedig a kereskedés székhelye szerinti település jegyzőjénél teljesíthetjük bejelentési kötelezettségünket. Mivel a webáruház bejelentése az adatvédelem szempontjából is rendkívül fontos, így a törvény rendkívül szigorúan bünteti, ha valaki a hatóságok tudta nélkül kezeli a vásárlók személyes adatait. 2012. január 1-jétől így a bejelentési kötelezettség elmulasztását a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság akár 10 millió forintig terjedő bírsággal is sújthatja!

Tájékoztassuk vásárlóinkat!

Mivel a webáruházak esetében az üzlet az eladó illetve a vevő személyes jelenléte nélkül zajlik le, ezért a vásárlóik tájékoztatására is kiemelt figyelmet kell fordítanunk. A tájékoztatási kötelezettségek magukban foglalják a vállalkozásunkat bemutató adatokat valamint (a szolgáltató neve, székhelye, telephelye, elérhetőséges stb.), az általános szerződési feltételeket, amelyeket kötelesek vagyunk elektronikus úton, olyan módon közzétenni, hogy a webáruházat látogatók könnyen hozzáférhessenek.

A webáruház készítése során kiemelten ügyeljünk a szerződéses jogviszonnyal kapcsolatos tájékoztatásra, amely többek között a fizetéssel és szállítással kapcsolatos feltételeket, az elállás jogát, valamint az általunk kínált termékekre vállalat esetleges jótállást tartalmazza. Ezekről vevőinket még a megrendelés elküldését megelőzően kötelesek vagyunk tájékoztatni, vagyis egyértelmű helyen feltüntetni honlapunkon a szükséges információkat.

Legyünk naprakészek!

Különösen év elején érdemes odafigyelnünk a webáruház készítésének és működtetésének szempontjából a törvényi háttér változására. Ilyen például a termékekkel kapcsolatos ÁFA kulcsok változása, vagy éppen a cégalapítás feltételeinek módosulása is. Akik webáruházat indítanak vagy működtetnek, azok számára a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, valamint annak hatályos módosításai adhatnak útmutatást. Érdemes tehát áttanulmányoznunk a törvényt, hiszen amennyiben már a webáruház készítésénél tisztában vagyunk az idevonatkozó jogi háttérrel, akkor virtuális üzletük működtetése valóban haszonnal fog járni, s elkerülhetjük a törvényben foglalt kötelezettségeink elmulasztásáért járó súlyos büntetéseket.